Қазақтар қазыдан суши жасауда

863

Қазақтың "Рататуй" атанған ең жас аспазының Есімі – Рамазан Ахмет. Түркістан қаласының тумасы. 12 жасынан бастап асханаға қызығушылығы оянып, анасымен бірге тәтті тағамдар дайындай бастаған. Үйінің сүткенжесі оқуға түсе алмаса да, болашақта әлемге әйгілі аспаз болатынына сенімді. Арманы – француздық "Мишлен" жұлдызын иемдену. Бұл туралы Еуразия бірінші арнасы хабарлайды.

Рамазан Ахмет, аспаз:

– Бірінші жасаған тамағым курица мен жұмыртқа болды. 15 жасымда 240 мың айлыққа аспаз болып жұмыс жасадым. Көптеген кухняны үйрендім. Арабский, кавказский, грузинский, воточный ды жасап, қазақшамен қосып 17 жасымда үлкен ресторанның шеф-поворы болдым.

Рамазан түрлі елдің асханасын толықтай меңгерген. Қазір өзі шәкірт тәрбиелеуде. Ең үлкені 40 жаста. Қазақтың Рататуйі мыңнан аса дәмді тамақтың түрін еншілеген. Тіпті, өзінің авторлық қоспаларын ойлап тапқан. Рамазан Ахмет, аспаз:

– Үш жылдың ішінде 600-ден астам тамақтың түрлерін үйрендім, қалғанын барлығы фантазиясына байланысты, сол үшін мені "Рататуй" деп атап кетті. Ешкім жеп көрмеген жапондық кухняны сушиға қазы жасап шығардым, семгамен манты жасадым. Оның ішінде семга болады. Тестасын икрамен жасадым, ал ішіндегі начинкасын семгамен жасадым, қойдың майымен қостым.

Пікірлер
Редакция таңдауы