Қытай халқы қымыздан дәрі-дәрмек жасаса, Германия мен Ресейде 50 қымыз өндіруші кәсіпорын бар. Тіптен немістер қымыздан балмұздақ та жасап шығарып жатыр.
ҚазАқпараттың хабарлауынша, қытайлардың 75 пайызы қымыздың қаншалықты пайдасы бар екенін біледі. Қытайлық БАҚ мәліметтеріне қарағанда, мұндай нәтижені халық арасында жүргізілген сауалнама көрсеткен. «Қытайлар қымыз ашыту әдістерін адамдар жіберіп, арнайы зерттеп, зерделеп жатыр», – дейді Абай атындағы Қазақ ұлттық педагогикалық университетінің доценті Гүлия Әлиханқызы.
Жалпы, қымызға қызығушылық білдіріп отырған ел – тек Қытай халқы ғана емес. Германия қазір қымыздың ұнтағын ғана емес, таблетка түрін де шығарып жатыр.
Сонымен қатар одан балмұздақ жасап, косметикалық тауарлар өндіруге кіріскен. Ал қытайлар қымыздың көп ауруға ем екенін зерттеп, дәрілер өндіруге бет бұруда. Қымыздың адамға ерекше қуат, асқан төзімділік беретінін қытай тарихшысы Сыма Цянь б.з.д. ІІ ғасырда айтып кетіпті. Ал орыс ғалымы В.Даль: «Қымыз ішуді әдетке айналдырсаң, басқа сусындардан гөрі оның артықшылығын сезінесің. Осынау шипалы сусын аштық пен шөлді бірден басады, денені салқындатады. Егер қымызды үзбей ішсең, бір аптадан соң өзіңді сергек сезінесің. Денсаулығың түзеліп, тынысың жеңілдейді, жүзің жарқырап шыға келеді. Оны басқа қорек түрлерімен еш салыстыруға болмайды», – депті.