Мемлекет басшысы бір Жолдауында халықты дәрі-дәрмекпен қамтамасыз ету мәселесіне ерекше назар аударды. Елге әкелінетін медициналық препараттардың сапасына қатаң бақылау орнатып, белсенді түрде отандық фармацевтикалық фабрикаларды құруға инвестиция тарту қажеттігін атап өткен болатын. |
«Ілкі жоба ретінде Қазақстанға дәрі жасап, шығаратын фабрикалар салу қажет. Жүздеген миллион долларға дәріні сырт елдерден тасимыз. Қазақстанның өз ішінде дәрі-дәрмек жасайтын мүмкіндіктер мол, бұған әсіресе шөп те, өсімдік те жеткілікті. Осыған қатысты Үкіметтің ешқандай бағдарламасы жоқ. Бұның өзі пайдалы бизнес болып тұрғанымен онымен ешкім айналыспай отыр», деді Елбасы. Шындығында да, химиялық, биотехнологиялық, синтетикалық препараттардан бөлек, жануарлар шикізатынан, түрлі жабайы шөптесіндер мен өсімдіктен алынатын дәрі-дәрмекке еліміздің Құдай берген әлеуеті толық жетеді. Мемлекеттің өз ішкі сұранысы тұрмақ шет елдерге экспортқа шығаруға қаншалықты мүмкіндіктің болатынын тағы айтуға болады.Кең байтақ Қазақстанның аумақтық-географиялық жағдайының ерекшелiктерiне орай өсiмдiк шикiзатынан алынатын дәрi-дәрмек препараттары өндiрiсi үшiн болашағы мол база екендігіне ешкім дау айта алмас. Әртүрлi климаттық аймақтардың, табиғи жасыл әлемнiң үлкен алаңдарының астасып жатуы, Қазақстанда өсетiн 6 мыңнан астам өсiмдiктiң кең ауқымда болуы оларды қажетке пайдаланылуға мүмкiндiк берiп отырған жоқ па?! Шындығында бұл бір кездері қолға алынған шара болғанымен, біраз жылдардан бері іске асыруы үзілген, еленбей қалған саланың бірі. Мәселен, бұрынғы Кеңес одағының фармацевтiк өнеркәсiбiне арналған жабайы өсiмдiк шикiзатының 80 пайыздан астамы Қазақстан мен Орта Азияда дайындалыпты. Қазақстанда жылына «Қаздәрөсөнеркәсiп» бiрлестiгi 500-600 тонна, Орман және аң шаруашылығы кәсiпорындары — 50-60 тонна, Ботаника және фитоинтродукция институты — 10 тоннаға дейiн, Табиғи ресурстар және қоршаған ортаны қорғау министрлігінің ұйымдары — 5-7 тоннаға жуық дәрiлiк өсiмдiктерді жинаған. Бұндай қолда бар мүмкіндікті бүгін де қайта жаңғыртуға әбден болады. Бірақ, ендігі мәселе оны өз ішімізде өңдеуде ғана. Өйткені, мәселе сол Елбасы көтерген дәрі фабрикасына тіреліп қалады.Жаңағы Қазақстанда дайындалған өсімдік-дәрілердің отандық кәсiпорындарда тек 20 тоннадайы ғана өңделген екен. Бұл жалпы жиналған дәрілік шөп мөлшерiнiң 3 пайызынан да аз болып отыр. Қалғандары жартылай өңделген немесе өңделмеген түрде экспортқа шығарылыпты. Сондай-ақ 1980 жылдан бері қарайғы біраз уақытта жыл сайын 30 тоннаға дейiн әртүрлi дәрiлiк шөп пен таушымылдық тамырлары тұнба жасау үшiн Батуми зауытына жөнелтiлген. Алтын тамыр, мия тамыры секілді дәрілік шөптер де осылайша шет ел асып отырған. Нәтижесiнде республика экономикалық шығын тартады, өйткенi шеттен өңделіп келген дайын дәрi-дәрмектiң құны бастапқы өсiмдiк шикiзатынан 7-10 есе қымбаттап елге импорт ретінде қайта келеді.
Яғни, Елбасы Жолдауында қадап тұрып айтылған дәрі-дәрмек фабрикаларын салудың болашағы зор екендігін осыдан-ақ көруге болады. Сонымен бірге, жоғарыда біз өлкемізде кеңінен өсетін дәрілі өсімдіктер туралы тоқталдық, ал қымыз, шұбат секілді шипалы сусындар мен малдың сүтінен, майынан жасалатын дәрмектер ше?! Басқасын айтпағанда, қазақтың қымызы мен шұбатын әлемдік деңгейдегі бренд-сусын, шипалы сусын ретінде де көтеруге болатын еді ғой?! Иә, тек пейіл, ықылас болса ғана.Қазақтың ықылым заманнан үзбей пайдаланып келе жатқан, құмартып тұрып ішетін сусыны қымыз жайлы кім білмейді («қымызды кім ішпейді»). Қымыз қазақ үшін дастарқанның ырысын келтіріп тұратын берекенің, дәулет пен салтанаттың, байлық пен мырзалықтың белгісі ғана емес, әрі сусын әрі дертке шипа, жанға қуат беретін тәбеташар іспеттес. Халықтық медицинада қымыздың емдік қасиетіне де ерекше ден қойылғаны белгілі.
Жақында ақпарат көздерінен Арал ауданындағы бір өңірде Израильдің технологиясы бойынша шұбат өңдейтін цех ашылады дегенді білдік. Ауылдағы кәсіпкер ағайын Израильдің «ARBEL» компаниясынан бір ауыстырғанда 500 литрге дейін шұбат өңдейтін қондырғы сатып алыныпты. Келісім бойынша еврейлер әлгі қондырғыларды орнатып, ол бойынша жұмыс істейтін мамандарды екі-үш ай оқытатын көрінеді. Тіпті аралдық кәсіпкерге израилдықтар өнімді Еуропа нарығына шығаруға көмектесуге уәде берген сыңайлы. Мінеки, жөн білетін адамның кәсібі осы.Жалпы Қазақстанды түбінде туризмнің қайнаған ортасына айналдырамыз деп жүрміз. Бұл бағытта арнайы заңнамалар, бағдарлама, жоспарлар да қамтылып жатыр. Сонда осы қымызды әлемге танытудың бір жолы туризм болуы тиіс. Елге келген шетелдіктердің демалатын орындарына, олардың жүрер жолдары мен тоқтайтын мекендеріне қымызды самсатып қою қажет. Емдік қасиеті мен қуатын насихаттап бір-екі дәмін татқызсақ, олардың өзі де қымызға дәндемей ме? Тіпті туристерді қызықтыра түсу үшін қымыздың түр-түрін жайып қоюға болады. Мінеки – саумал, міне — сары қымыз, әне – уыз қымыз, бұл — бал қымыз, қысырдың, қысырақтың қымызы осындай болады, түнемел, дөнен қымыз, құнан қымыз тағысын тағы, деп жайып салсақ қызықпайтын адам болмас.Ең бастысы қымыз-шұбатқа тек сусын деп қана емес, дәрілік сусын деп қараудың, осылайша басқа жұртқа насихаттаудың маңыздылығы зор болатын еді. Қанат ТОҚАБАЕВ |