Піскен және тәтті қауын: дұрысын қалай таңдаймыз?

1645

Піскен және тәтті қауынды, дәмсіз қауыннан дұрыс ажырата білу үшін сіз өзіңіздің иіс сезуіңізге назар аударуыңыз керек. Піскен қауынның иісі - нәзік тәтті хош иісті болады. "Адырна" тілшісі әзірлеген бұдан өзге қауын таңдауда сіз жіберетін бірнеше қателікті оқи отырыңыз.

Қауынды сенімді жерлерден алуға кеңес береміз. Неге десеңіз, жолдардан және басқа, ластанған жерлерден сатып алудың бірнеше жағымсыз жақтары бар. Барлық жеміс жидектер мен көкөністер сияқты, қауын да қоршаған ауадағы заттарды жақсы сіңіреді. Таңдау кезінде міндетті түрде жемісте механикалық зақымданулар, қабықтағы күдікті дақтар және т.б. белгілері болуы мүмкін. Мұқият болыңыз!

Қауынның сапасын анықтау әдісі көп жағдайда қарбызды дұрыс таңдау әдісіне ұқсас. Бірақ қауын таңдауда кейбір ерекшеліктер бар. Мысалы, піскен қауынды тықылдатқанда дыбыс мылжың әрі бәсең болады, қарбыз сияқты емес. Қарбыздан тағы бір айырмашылығы, қауынның салмағы оның піскен не піспегені туралы дерек береді. Сабағы (құйрық) сонымен қатар құрғақ және қалың болуы керек. Ал қарама-қарсы жерде (шүмекте) аздап жұмсақ және салбырап тұруы керек.

Қауынның бетін мұқият қарау керек. Ол бір түсті болуы керек. Терідегі жасыл жолақтар немесе дақтар жемістің жетілмегендігін көрсетуі мүмкін. Бірақ қабығындағы қоңыр немесе сұр реңктері бүлінудің басталуының белгісі - шірік болып табылады.

Піскен сайын жер қыртысы жұмсақ болады, сондықтан бұған да назар аударыңыз.

Қауынның түсі мен пішіні әр түрлі болуы мүмкін екенін ескеріңіз (мысалы, ол торлы немесе тегіс, дөңгелек немесе сүйір болуы мүмкін). Бұл жемістің сапасына емес, нақты сортына байланысты. Торлы қауында ол неғұрлым қалың болса, соғұрлым жақсы болады.

Қауынды кесіп, тұқымдарына назар аударыңыз - олар үлкен болуы керек. Ондай жағдайда целлюлозадан оңай шығады. Целлюлозаның түсі әртүрлілікке байланысты да өзгеруі мүмкін. Целлюлозада пайдалы каротин заты (провитамин А) бар екенін білу пайдалы, ол сәбіз сияқты көкөністерде де көп мөлшерде кездеседі. Бұл түске жарықтық пен қанықтық береді.

Кесілген қауынды сатып алудан аулақ болыңыз, әсіресе ол салқындатылмаған болса.

Артық нитрат белгілері
Қарбыз сияқты қауын да тез өсуі үшін ұрықтандырылады. Ұрықтану, мысалы, селитр, мочевина, кейде тіпті зәр сияқты химиялық заттармен араласқан болуы мүмкін. Өнімді осылай өсіру адамның улануын тудыруы мүмкін.

Нитраттардың қосылғанын қалай білеміз: бойлық тамырлардың, сұрғылт және бос тұқымдардың болуы. Артық тыңайтқышпен өсірілген қауындарда әдетте хош иіс болмайды.

Қауынды дұрыс сақтау жолдары:

Қауын қарбыздан жаман сақталмайды. Кейбір жағдайларда, тіпті көктемге дейін де сақталады. Әрине, бұл жағдайда қоректік заттардың бір бөлігі жоғалады. Бұл сақтау мерзіміне жету үшін қауынды 0-3 градус Цельсийде сақтау керек. Бірақ абай болыңыз: нөлге жақын температурада қауын қатып, пайдалы қасиеттерін жоғалта бастайды. Көптеген өсірушілер кеш сақтау сорттарын өсіреді, содан кейін максималды сақтау мерзіміне жету үшін оларды жетілмеген етіп жинайды. Сақтау үшін мүлдем зақымдалмаған жемістер жиналады.

Кесілген жемістерді тек тоңазытқышта сақтау керек. Бірақ оны шамадан тыс қою ұсынылмайды, өйткені зиянды этилен газы бөлінуі мүмкін. Жоғары температурада сақтау мерзімі сәйкесінше азаяды.

Қауын целлюлозасын кептіруге, тіпті мұздатуға болады.

Мұздату үшін тек піскен және тәтті қауынды таңдау керек. Жылдам мұздату ұсынылады. Өте танымал және практикалық әдіс - қант шәрбатын қолдану. Целлюлозаның кесілген бөліктерін қолайлы ыдысқа құйып, мұздатқышқа салыңыз және қыстыгүні мұздатылған бал қауынның дәмін татып рақатқа бөленіңіз!

"Адырна" ұлттық порталы

Пікірлер
Ұқсас жаңалықтар